Heb je hulp nodig bij de installatie van jouw Sunfighters schaduwdoek of wavesail? Maak dan gebruik van onze montagehulp.

1) Bepaal de positie

Voordat je begint met installeren is het belangrijk dat je precies bepaalt waar je het schaduwdoek gaat plaatsen. Houdt daarom rekening met onderstaande punten:

 • Afmeting schaduwdoek + de spanmarge
 • Hoogte van openslaande deuren
 • Sterkte van de constructie van de bevestigingspunten
 • Mogelijkheden voor het plaatsen van bevestigingspalen
 • Stand van de zon (op diverse tijdstippen)

2) Bepaal de bevestigingspunten de positie

Leg het schaduwdoek of de wavesail uit waar je de schaduw wilt hebben. Kies de meest ideale bevestigingspunten voor de hoeken; zoals een muur, schuur of boom. Het is belangrijk dat het stevige bevestigingspunten zijn.

De kracht van
Sunfighters

 • Voor iedere tuin de perfecte oplossing

 • Snelle levering

 • Kwalitatief goed materiaal (320 gram/m2)

 • Volledig op maat verkrijgbaar

 • Installatie en montage mogelijk

 • 5 jaar garantie

 • Eenvoudig te reinigen

Waterdichte zonnezeilen:

Hang het doek schuin 30% op afschot (verval van 30 cm per 1 m) voor de afloop van regenwater. In alle gevallen dien je de vorming van een ‘waterzak’ te voorkomen.

Waterdoorlatende schaduwdoeken:

Deze kunnen naast schuin, ook horizontaal worden opgehangen, omdat het doek water doorlaat. Alléén bij een waterdoorlatend vierkant doek kun je ook 1 diagonaal hoog en de andere laag bevestigen waardoor het water eraf kan lopen.

3) Gebruik de juiste bevestigingsmaterialen

Sunfighters adviseert om onze complete set rvs bevestigingsmateriaal te gebruiken. Deze roesten niet (rvs316) en zijn voor driehoek of vierkant. Voor bevestiging aan de gevel (bakstenen muur/beton) kun je een gat boren in het midden van de baksteen, waarin je een 10mm plug plaatst. Daarin schroef je een schroefoog.

Gebruik van palen

Indien je één of meerdere palen als bevestigingspunt nodig hebt, dan kun je hiervoor hardhout (of geïmpregneerd zachthout) gebruiken. De hoogte van de paal bepaal je door de uiteindelijke hoogte van het schaduwdoek/wavesail + de diepte van het gat. Wij adviseren de paal minimaal 80 cm in de grond te plaatsen met een grondboor. Palen plaats je bij voorkeur ergens waar ze niet in de weg staan. Denk bijvoorbeeld op scheiding van terras/gras/plantenborder. Eventueel kun je, indien stevig geplaatst, een boom of schuttingpaal voor montage gebruiken.

4) Installatie zonnezeil/schaduwdoek

Het is belangrijk dat alle bevestigingspunten naar het midden van het schaduwdoek/wavesail wijzen. Dit in verband met de trekkracht die erop komt te staan.

Spanhaak of katrol

Begin met het vastmaken van de eerste twee hoeken. Klik de karabijnhaak aan het vaste bevestigingspunt en aan een hoek van het schaduwdoek/wavesail. Afhankelijk van de afstand kun je er eventueel nog een stuk ketting tussen plaatsen. Bij de laatste hoek (bij een vierkant de laatste twee hoeken aan dezelfde doekzijde) plaats je een spanhaak tussen het bevestigingspunt en het schaduwdoek/wavesail. Draai de spanhaak helemaal open (zodat deze de grootste lengte heeft), bevestig deze en draai hem dan aan. De ruimte tussen het bevestigingspunt en het schaduwdoek/wavesail is bepalend of je kunt volstaan met een karabijnhaak of spanhaak of dat je een extra ketting nodig hebt.

5) Ophangen onder spanning

Span het schaduwdoek/wavesail goed strak, zodat de wind er weinig vat op heeft. Indien nodig, kun je het doek dagen later naspannen. De vouwen, die door de verpakking in het doek zijn gekomen, gaan er na een aantal weken vanzelf uit.